dimarts, 4 de desembre del 2018

POMPEYA II: LOS EDIFICIOS DEL OCIO


Pompeia com sabem va ser una ciutat de l'Antiga Roma juntament amb Herculano i altres llocs més petits a la regió de Campània, prop de la moderna ciutat de Nàpols. Va ser enterrada per la violenta erupció del Vesuvi el 24 d'agost de l'any 79 d.C i molts dels seus habitants van morir a causa del flux piroclàstic. En els seus proximades aixeca la moderna i actual ciutat Pompeia. quan va existir Pompeia. Pompeia era plena d'edificis bonics i cada un tenia la seva funció. Edificis importants de Pompeia:

1. Amfiteatro: El anfiteatro es un lugar público de la civilización romana, utilizado para acoger espectáculos y juegos ( lucha de gladiadores, lucha de animales...). Los anfiteatros más antiguos se construyeron en Etruria y Campania y datan de finales del siglo II a.C. Este tipo de edificio es una creación romana, y no tiene antecedentes ni en Grecia ni en Asia Menor. Es como la plaça publica del pueblo donde toda la gente se reune.




2. Palestra: La palestra (del grec παλαίστρα) era l'escola de lluita a l'Antiga Grècia. Les pràctiques que no requerien gaire espai, com ara la lluita i la boxa, també hi tenien lloc. La palestra funcionava independentment o com a part dels gimnasos públics. Una palestra podia existir sense pertànyer a cap gimnàs, però en canvi no hi podia haver cap gimnàs sense palestra.





3. Teatre:

Un teatre romà és una construcció típica de l'arquitectura romana que es troba a gran part de les províncies de l'antiga Roma i la finalitat del qual era la d'oferir espectacles teatrals. Alguns exemples representatius en són el teatre romà de Tarragona, el de Pol·lèntia i el de Sagunt, pel que fa als Països Catalans.


4. Odeón: Odèon (Odeum, Odeon) fou una espècie d'edifici públic els primers dels quals foren erigits el segle V aC, per concursos de musical vocal o instrumental; era molt semblant al teatre, però presentava algunes deferències: era més petit i cobert per retenir el so.
L'Odèon d'Atenes fou destruït per Sul·la quan va ocupar aquesta ciutat el 85 aC i fou reconstruït amb una forma lleugerament diferent segons Pausànies "a imitació de la tenda de Xerxes", el que potser voldria dir que fou llavors quan es va cobrir completament; en tot cas el nou edifici tenia forma cònica cosa que no passava a l'original segons la descripció de Plutarc.



5. Las termas: Las termas romanas eran recintos públicos destinados a baños típicos de la civilización romana. En las antiguas villas romanas los baños se llamaban Balmes o balneum y si eran públicos thermae o therma.
Eran baños públicos con estancias reservadas para actividades gimnásticas y lúdicas. También eran consideradas lugares de reunión y a ellos acudía la gente que no se le permitía tener uno en su casa, como los plebeyos o los esclavos. A veces los emperadores o los patricios concedían baños gratis para el resto de la població


6. Temples: El temple romà era l'edifici consagrat al culte típic de la religió romana, i d'altres eren, per exemple, els altars i els lararium (petits altars dedicats als lars). Temple deriva del vocable llatí templum, que no sols indica l'edifici en si, sinó el lloc consagrat, orientat segons els punts cardinals, seguint el ritual de la inauguració o inauguratio, orientació que correspon a l'espai sagrat del cel




7. Basilica: Una basílica és una estructura arquitectònica d'origen romà que tenia una funció econòmica i jurídica. El nom té el seu origen en el terme llatí basilica que alhora deriva del grec βασιλική (fonèticament, basiliké) que significa «reial», i que és una el·lipsi de l'expressió completa βασιλική οἰκία (basiliké oikía) que significa «casa reial».[1] L'edifici originalment servia per a les transaccions comercials a gran escala i era també com una mena de jutjat. Els seus orígens són de l'època republicana; un exemple n'era la Basílica Emília (179 aC), dins del Fòrum Romà.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada